Ingrediënten
– 1 haas
– 4 uien (in ringen gesneden)
– ½ basilicum
– 1 à 2 eetlepels ketjap manis zoet
– 1 mespuntje foelie
– 2 eetlepels cranberry of bosbessen compote
– 6-8 zwarte peperkorrels
– 1-2 liter KARNEMELK
– 10 jeneverbessen
– 10 druppels worcestersaus
– 50 gr spek in dobbelsteentjes (gesneden)
– selderij / peterselie / rozemarijn
– ½ liter bouillon van 1 rundvleesblokje
– ca. 2 eetlepels braadboter
– ca. 1 eetlepel olijfolie
– peper uit de molen
– 2 eetlepels bloem
– 1 eetlepel kruidenazijn

 

Bereiding
– marineer de haas 2 uur in de karnemelk
Het vlees afspoelen en afdrogen met bv. keukenrol, daarna zouten en peperen.
De olie verwarmen en boter toevoegen. Het vlees aanbraden (snelkookpan) en uit de pan nemen.
Aan het braadvet het spek en de uien toevoegen en licht fruiten.
Doe een halve liter water met het bouillonblokje in de pan, breng het aan de kook en het vlees daarin terug doen.
Doe de kruiden erbij en 45 minuten tot 1 uur onder druk stoven.
Zodra het vlees gaar is, uit de snelkoker nemen en van de botten ontdoen en de bouillon zeven.
Maar een roux: 50 gr boter in de pan bruin laten worden, dan de bloem erbij en licht laten kleuren (tip: niet te donker, anders wordt het bitter).
Voeg al roerend een halve liter van de gezeefde bouillon toe en je hebt een saus.

Breng de saus op smaak met worcestersaus (voorzichtig!!), ketjap, 1 à 2 eetlepels compote.
Nu het gesneden vlees (gebruik altijd goede en scherpe messen) bij de saus terug doen in de vleespan en voeg de eetlepel kruidenazijn toe.
Het geheel eventueel nog wat verdunnen, alles nog even goed warm maken en klaar!

Tip: Voordat je vocht aan het vlees in de pan toevoegt, moet je het op temperatuur brengen. Doe je dat niet, dan “schrikt” het vlees en wordt het taai! Dit geldt in principe voor al het vlees.