Slootwater is een kruidige winterse likeur die is geïnspireerd op de gure winters van vroeger. Kooplieden voeren per schouw over de Karnemelksloot om hun waren naar Gouda te brengen. Om na de levering van de goederen warm te worden, namen zij een watertje (borreltje). Met die kleumende kooplieden in gedachten is Slootwater ontstaan, een echt winters zelfmaak-likeurtje uit Gouda. Proost!

Decembermaand special 2020

Dit product is in een beperkte oplage geproduceerd in 2020 geproduceerd ten behoeve van de Karnemelksloot. De gehele opbrengst komt ten goede aan allerlei evenementen en activiteiten in de straat die bewoners gedurende het komende jaar organiseren. Daarmee brengen we intensievere onderlinge verbinding tot stand en maken we de straat steeds mooier voor de bewoners en voor alle voorbijgangers. Het Slootwater is niet meer via deze website te verkrijgen. Voor degenen die nog een fles hebben staan thuis, volgt hieronder de instructies om zelf likeur te maken.

Zelf likeur maken

Om de likeur te kunnen drinken moet je er nog wel iets voor doen en een beetje geduld bewaren. De rietsuiker, de kruiden en de specerijen zitten er al in. Neem de volgende stappen.

  1. Vul de fles met bijvoorbeeld jonge jenever, wodka of witte rum. Het beste is sterke drank dat van zichzelf weinig smaak heeft zodat de kruiden en specerijen in de Slootwater fles goed tot hun recht komen. Er kan 600 ml drank worden toegevoegd.
  2. Wacht ongeveer 6 weken en schud de fles regelmatig. In deze periode zullen de smaken zich ontwikkelen. Je mag uiteraard tussendoor wel even proeven.
  3. Giet de hele inhoud door een filter in een kom of maatbeker. In een maatbeker kun je bijvoorbeeld een koffiefilter met wasknijpers vastmaken en de inhoud er in etappes in gieten. Het kost even tijd voordat het helemaal is doorgelopen. Je zou het ook door een fijne zeef kunnen gieten. Spoel de fles om zodat er geen resten van kruiden en specerijen achterblijven. Giet de gefilterde/gezeefde likeur terug in de lege fles.
  4. Geniet van je zelfgemaakte likeur, proost!