We gaan kerstkoekjes maken! Met de inhoud van deze pot kun je ongeveer 25 a 30 koekjes maken. Maak zowel kerstkoekjes als kerstkransjes.

Wat heb je nodig
- 130 gram roomboter
- klein beetje melk
- bloem om uit te rollen
- kom
- mixer met deeghaken
- deegroller
- bakpapier
- groot glas of pot om de kransjes uit te steken
- klein dopje van bijvoorbeeld olijfolie
- kwastje
En natuurlijk een Kerstkoekjes pot van Karnemelksloot.
Maak het deeg
Je kunt een aantal lichte en donkere koekjes maken, maar ook gestreepte of gemarmerde koekjes. Hieronder lees je hoe je de verschillende koekjes maakt
- Haal de 4 losse zakjes uit de pot en bewaar deze voor later.
- Doe de inhoud van de pot in een kom en voeg 130 gram roomboter toe op kamertemperatuur. Kneed hiervan een deeg. Dit kan met een mixer en deeghaken, maar ook met de hand.
- Verdeel het deeg in 2 delen. Voeg bij 1 deel van het deeg het zakje cacaopoeder toe en kneed goed door. Je hebt nu een licht en een donker deeg.
- Verpak ieder stuk deeg en folie en laat het in de koelkast een uur rusten.
- Stuif wat bloem op het werkblad en doe ook wat bloem op een deegroller. Rol het beide deegsoorten uit tot ongeveer 0,5 cm. Dit is de dikte van de koekjes.
Gestreepte koekjes
- Snijd 5 repen van 0,5 cm van het lichte deeg. Doe hetzelfde met de donkere deeg.- Leg de deegstroken om en om, druk een beetje aan en rol uit met de deegroller. Steek hieruit koekjes.
- Bewaar het resterende deeg.
Kerstkransjes
- Neem een glas met een doorsnee van 7 a 8 cm. Steek hiermee rondjes uit het deeg.
- Neem een dopje van bijvoorbeeld een olijfolie om het middelste rondje uit te steken.
- Bewaar het resterende deeg.
Gemarmerde koekjes
Door de resterende stukjes deeg samen te voegen en weer uit te rollen, krijg je gemarmerd deeg. Maak net zo lang koekjes tot al het deeg op is.
Bak de koekjes
- Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier.
- Bestrijk een aantal kerstkransjes met melk en strooi hier wat van het amandelschaafsel overheen.
- Laat de koekjes nog 30 minuten rusten voor het afbakken.
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Schuif de bakplaat met koekjes in de oven voor ongeveer 15 minuten.
LET OP: de baktijd is afhankelijk van de oven. Houd ze tijdens het bakken daarom in de gaten en doe ze eventueel wat korter of langer in de oven.
Versier de koekjes
Laat de koekjes helemaal afkoelen voordat je ze gaat versieren.
- Doe de chocola in een kommetje en smelt deze ‘au bain marie’ of in de magnetron voor 60 tot 90 seconden op 600 watt.
- Doe de musketzaadjes in een kommetje.
- Breng met een lepel chocolade aan op een koekje. Strooi met een andere lepel wat musketzaadjes over de chocola op het koekje. Doe dit boven het kommetje. Maak stippen of streepjes met de chocola. Of breng alleen aan op de rand van het koekje. Gebruik je fantasie!
- Laat chocola goed uitharden voordat je het serveert.
- Het lint om de pot kun je gebruiken om de kransjes op te hangen.
Het resultaat
Veel plezier en een fijne kerst!