Bewoners in de straat, bezoekers van de stad en juist ook de stadsgenoten die regelmatig van en naar het centrum fietsen of wandelen, genieten elk jaar weer van de unieke kerstsfeer op de Karnemelksloot. Hoe is het zo gekomen dat elk jaar weer kerstbomen in het water drijven? U kunt ons helpen om de kerstbomen drijvend te houden.

Historie

In de zomer van 2006 stond een van de bewoners aan de rand van de Karnemelksloot en sprak gedachte uit dat er in december kerstbomen zouden drijven, met kerstballen en verlichting. Een traditie werd geboren.

Het idee werd besproken met meerdere bewoners en een plan van aanpak werd gemaakt. Geld was er nodig, maar ook afspraken met de gemeente (vergunning) en een hoop enthousiaste bewoners. Het is juist de diversiteit in deskundigheid van de bewoners die dit project dragen. Een buurtinitiatief, bedacht en uitgevoerd door de bewoners zelf.

De drijvende en verlichte kerstbomen worden elk jaar begin december door bewoners te water gelaten.

De eerste jaren dreven er twaalf bomen. Inmiddels drijven er 30 over een totale afstand van 400 meter, met lichtjes en kerstballen.

Lampenkappen met prints van de beroemde gebrandschilderde ramen van de Sint Jan, die bestemd waren voor het centrum, mochten daar uiteindelijk niet hangen. Een aantal van die lampenkappen vond in 2009 een weg naar de Karnemelksloot en sindsdien worden 13 lantaarns aan de noordzijde van de ‘Sloot’ behangen met deze kappen.

De kerstbomen drijven vanaf het weekend voorafgaand aan “Gouda bij Kaarslicht” een aantal weken tot in het nieuwe jaar.

Help mee

U bent als bezoeker of altijd van harte welkom op de Karnemelksloot en in het bijzonder tijdens de decembermaand om de transformatie in een sprookjesachtige sfeer te aanschouwen en misschien wel te fotograferen.

Wilt u meehelpen om de bomen drijvend te houden? Dat kan op verschillende manieren.

Donatie

U kunt een donatie doen op rekening NL19 ABNA 0477 2126 70 t.n.v. O. Werner, o.v.v. “Kerstbomen”.

Sponsoring

Wellicht wilt u als bedrijf één van onze sponsoren worden en ons jaarlijks financieel ondersteunen of door het leveren van materialen. Hierover kunt u contact opnemen met Oscar Werner via info@karnemelksloot.nl

Decemberspecial

Elk jaar maken we een speciaal product voor de decembermaand. De opbrengst komt ten goede aan straatactiviteiten gedurende het opvolgende jaar.

Chocolade kerstboom

Dit jaar is de decemberspecial een handgemaakte chocolade kerstboom. Onder begeleiding van Chocoladeatelier PUUR hebben bewoners een heerlijke kerstbomen gemaakt van geroosterde amandelen en chocolade.

Lees meer over de chocolade kerstboom

Handgedrukte kaarten van de Karnemelksloot

Een aantal jaren geleden is in samenwerking met de Drukkerswerkplaats Gouda, een set handgedrukte kaarten gemaakt over de Karnemelksloot. De kaarten behandelen vier thema’s die karakteristiek zijn voor de straat: Stadsgrens, Vaarweg, Tramstation, Kerstboom.

Bekijk het maakproces en bestel kaarten